Första spadtaget har tagits för Zeppelins huvudanläggning

Nu börjar bygget av Zeppelin Sveriges nya huvudanläggning i Landvetter utanför Göteborg. Första spadtaget togs idag 14 oktober av Zeppelin Sveriges VD Volker Poßögel tillsammans med totalentreprenören GBJ Bygg Västs VD Fredrik Dahlström

– Det här är ett mycket intressant och roligt projekt där vi får använda vår breda kompetens för en branschledande aktör som Zeppelin Sverige. Anläggningen består av en mix av kontor, verkstadslokaler och utomhusområden med höga krav på utförandet, säger GBJ Bygg Västs VD Fredrik Dahlström.

– Idag känner vi stor glädje, vi har länge sett fram emot byggstarten. Anläggningen är en viktig del i vår satsning på den svenska marknaden, rymmer vårt svenska huvudkontor och blir basen för västra Sverige, säger Volker Poßögel, vd för Zeppelin Sverige AB och Zeppelin Nordics.

Den nya anläggningen innehåller det svenska huvudkontoret med cirka 150 arbetsplatser liksom en multifunktionell serviceanläggning som blir en heltäckande bas för Zeppelins samtliga verksamheter i regionen. Anläggningen kommer också att vara utgångspunkt för Zeppelins fältservicemekaniker i västra Sverige liksom Zeppelin Rental, Zeppelin Power Systems och Zeppelin Energy Rental.

Allt under ett tak

– Den stora vinsten är att vi får allt samlat under ett tak. Alla verksamheter, kontor, verkstad, lager och ett nytt demo-område ligger i direkt anslutning till varandra. Vi ökar dessutom kapaciteten med toppmoderna, större och skräddarsydda verkstadslokaler vilket gör att vi kan korta ledtiderna och ge våra kunder ännu högre servicenivå, berättar Volker Poßögel.

Anläggningen som ligger granne med Landvetter flygplats etableras på en tomtyta som är hela 31 000 kvadratmeter stor. Den totala lokalytan är cirka 9000 kvm varav verkstad, lager och kontor omfattar närmare 7800 kvm. Hela anläggningen blir miljöcertifierad enligt BREEAM In-Use.

– Bygget är en del i Zeppelin-koncernens plan att vara CO2-neutrala 2030, säger Volker.

Skandinavisk profil

Arkitekter i projektet har varit Semrén & Månsson.

– Det här är ett projekt som i stora delar handlar om att samla Zeppelins olika kompetenser från kontor till verkstad och skapa flöden som främjar ett integrerat och effektiviserat arbetssätt. Arkitektoniskt är tanken att kombinera hög Zeppelin-igenkänning med en skandinavisk twist i enlighet med deras premiumvarumärke, säger Patrik Winnergård-Helm, Arkitekt SAR/MSA på Semrén & Månsson.

Utmärkande är de många och höga fönstren, den rena formen och ambitionen med inslag av trämaterial i entrén och kontorsdelarna som en del av den nordiska anpassningen.

– Det har varit väldigt utvecklande att arbeta tillsammans med Zeppelin Sverige. Vi har varit med hela vägen, från första utredningsskissen till att nu färdigställa bygghandlingarna, berättar Patrik Winnergård-Helm.

Ser fram emot fortsättningen

Byggtiden planeras till cirka 1,5 år och allt beräknas stå klart våren 2024. Parallellt fortsätter satsningen på Zeppelins anläggningar i Sverige med rask takt.

– Vi ser redan nu framåt mot nästa steg i att utveckla våra lokaler i Sverige. Vår ambition är att planera och inleda arbetet med renoveringen av vår stora anläggning i Upplands Väsby redan under 2023, berättar Volker Poßögel.

För mer information, kontakta:

Volker Poßögel, vd för Zeppelin Nordics och Zeppelin Sverige AB: 072-328 85 00, volker.posoegel@zeppelin.com

Anna McLaren, Real Estate Manager Nordic, Zeppelin: 070-713 48 70, anna.mclaren@zeppelin.com

Fredrik Dahlström, VD GBJ Bygg Väst: 0735-95 80 60, fredrik.dahlstrom@gbjbygg.se

Patrik Winnergård-Helm, Arkitekt SAR/MSA, kvalitets- och miljöansvarig, Semrén & Månsson: 070-945 58 69, patrik.winnergard-helm@semren-mansson.se