En riktig träbyggare

Massivträ – vår hjärtefråga

Med massiv trästomme kan vi verkligen göra skillnad för miljön. Det lättar på vårt ekologiska fotavtryck i flera väsentliga avseenden jämfört med traditionell betongstomme (som vanligen används vid byggnation av flerbostadshus)

Med våra massivträprojekt i bland annat Växjö och Jönköping har det svenska bostadsbyggandet i trä tagit ett stort steg framåt. Vi har under de senaste åren utvecklat och byggt både bostäder, LSS-boenden och förskolor i massiv trä.

  • Koldioxid lagras i träet i stället för att belasta atmosfären och bidra till växthuseffekten. En kubikmeter massivträ lagrar 675 kg koldioxid.
  • Energiförbrukningen under produktionen är avsevärt mindre än för motsvarande betongstomme.
  • Trä är helt naturligt, förnyelsebart och det enda byggmaterial som kan återvinnas till 100%.
  • Trä ger en härlig och sund inomhusmiljö – det är fritt från skadliga ämnen, termiskt stabilt och jämnar ut fuktsvängningar.
  • Massivträ är ett tätt material och därför mer brandsäkert än många andra byggmaterial.

Läs artikeln från Dagens Industri där Henrik Berg är intervjuad om hur vi ser på att bygga i massivträ.

Länk till artikeln.

MASSIVTRÄ

Bäst miljö- och energibalans

Korslimmat massivträ är sammanfattningsvis det byggmaterial som har den överlägset bästa energi- och miljöbalansen. Enligt Boverket svarade bygg- och fastighetssektorn år 2016 för 21 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser, varav drygt en tredjedel var hänförligt till själva byggandet. Det är här massiv trästomme kan göra skillnad! Samtidigt tillvaratar vi träbyggartraditionen och kombinerar detta med ett modernt och innovativt tänkande.

KVARTERET GEOLOGEN - VÄXJÖ

144 bostäder i fem massivträhus

Geologen 1, eller Trummen Strand som det prisvinnande projektet även heter är ett av Europas största bostadsprojekt med massiv trästomme. Kvarteret består av 144 bostadsrätter i fem hus i upp till åtta våningar. Projektet rymmer 6 300 kubikmeter massivträ, vilket binder 4 300 ton koldioxid.

FLESBERG SKOLA NORGE

Skola i massivträ i Norge

Flesberg skola stod färdig till skolstarten hösten 2019. Den 8 500 kvm stora skolan ger plats för 450 elever samt lärare och administration. Uppdragsgivaren var Flesberg kommun, totalentreprenör var Backe Stor-Oslo och GBJ Bygg monterade massivträstommen.

KVARTERET AGRONOMEN - VÄXJÖ

89 bostäder i massivträ

Massivträhusen med inslag av cederspånpanel byggs som ett sammanhållet kvarter kring en gemensam gård med grönska och lek. Huskropparna är förskjutna mot varandra för ett livligt fasadspel och insynsskydd. Varje lägenhet har en egen balkong/uteplats, varav många med härlig sjöutsikt.

LERUMS KOMMUN

Fyra förskolor i Lerums kommun

Kommunstyrelsen i Lerums kommun beslutade att genomföra en upphandling om en strategisk partnering för fyra förskolor. De frågade flera byggföretag om de vill ingå ett samverkansavtal och genom totalentreprenad bygga fyra förskolor inom kommunen. Anbudsvinnaren blev GBJ Bygg och ett strategiskt partneringsavtal tecknades mellan Lerums kommun och GBJ Bygg i slutet av december 2017.
De fyra nya förskolorna är beslutade enligt investeringsbudget för år 2018 och den första förskolan, Öxeryds förskola stod klar 2020.