Brf Solstrimman – där Öland är som närmast

I Färjestaden, endast två kilometer från Kalmarsund, bygger GBJ Bygg ett bostadskvarter som tar vara på Ölands bästa sidor. Brf Solstrimman erbjuder tillgängliga radhus i två storlekar samt välutrustade tvåor, treor och fyror i tidlösa lägenhetshus. Havsnära livskvalitet, betalbara insatser och ett fridfullt grannskap är ingredienserna i detta projekt som tilltalar familjer, seniorer, bostadsdebutanter och alla däremellan.

Redan halvvägs över Ölandsbron händer det något. Horisonten öppnar sig, ljuset tilltar i intensitet och man blir omfamnad av det blå sundet och himlen som speglar sig i vattnet. Att komma till Öland med sina vida vyer är en smula som att komma utomlands, och allt fler försöker fånga och bevara den känslan genom att bosätta sig på ön. Det märks inte minst i Färjestaden som har gjort en hisnande resa under de senaste åren. Den lilla orten vid brofästet har utvecklats till en riktig Ölandspärla med stor attraktionskraft för alla som längtar efter ett soligt, lugnt och strandnära liv.

– Vill man bo på ön men ändå ha nära till fastlandet erbjuder Färjestaden det bästa av två världar, förklarar försäljningschef Erika Dahlström från GBJ Bygg som har följt med oss över bron. Många uppskattar att det är så enkelt att pendla, man är inne i Kalmar på en kvart.

Läs mer och anmäl ditt intresse här

En levande ort året om

Vårt första stopp blir hamnen, en given samlingsplats med påtaglig semesterkänsla. Här halvligger folk i de stora solbänkarna, andra strosar omkring med en glass i handen. Fyra modiga tjejer tar årets första dopp från kajkanten. Uteserveringarna befolkas av hungriga barnfamiljer, kärlekspar och knuttar på vårens första utflykt. – Det är helt underbart att hamnen numera lever året om, säger Erika Dahlström. Här kan man köpa färskt fikabröd eller äta gott också en lördag i mars, det har bidragit mycket till livskvaliteten i Färjestaden.

Foto: UpZone Studios
Foto: UpZone Studios

Koltrast och lövsångare istället för bilar

Från hamnen tar vi oss upp till Björnhovda, en kort färd på endast två kilometer. I denna del av Färjestaden blandas gammalt och nytt längs de lummiga bygatorna. Här formas årstiderna inte av turistsäsongen utan av naturens gång, lövens färg och åkrarna som skiftar i kulör mellan sådd och skörd. Istället för bilar hörs koltrast och lövsångare som sjunger i trädkronorna.

Mitt i denna idyll växer GBJ Byggs nya bostadsområde Brf Solstrimman fram. Det består av 38 lägenheter som inryms i tio radhus och två lägenhetshus som reser sig över omgivningen.

– Det är lite Tripp trapp trull, säger Erika Dahlström och skrattar. Vi bygger tvåor, treor och fyror från 55 till 78 kvadratmeter. Radhusen är i ett plan och där får man förutom två uteplatser också en liten täppa på köpet. Lägenhetshusen är på två och tre plan, här kommer man en bit upp och får fina utsikter och dessutom en fantastiskt stor och solig balkong. Alla lägenheter har egen entré från utsidan.

Att man erbjuder olika boendeformer i samma kvarter är ett medvetet val från GBJ Bygg.

– Efter alla våra år som bostadsbyggare har vi stor erfarenhet av vad folk efterfrågar och behöver i olika skeenden i livet. För att man ska trivas i sitt kvarter ska det finnas unga och äldre, familjer och solister. Det är blandningen som gör att det blir trivsamt och hållbart, att folk gärna bor kvar länge och bryr sig om sin hemmiljö och sina grannar.

Bostäder för den normala plånboken

Bostäderna är skapta för den normala plånboken, något som också bidrar till kontinuitet i området. Med realistiska insatser och betalbara månadsavgifter behöver man inte ligga sömnlös för privatekonomin, och man får pengar över till resor, fritid, hemredning och andra intressen. Att slippa budgivning är också en stor fördel med nybyggnation. Köpprocessen blir planeringsbar och fri från överraskningar. Däremot finns det goda möjligheter att göra egna tillval och utforma sitt drömhem.

– Vi har som filosofi att erbjuda en hög standard redan i grundutförandet, berättar Erika Dahlström. Till exempel ingår ekparkett i bostadsrummen, helkaklade badrum med golvvärme och klinker i hallen. De som vill lägga till något väljer ofta lite exklusivare köksluckor och vitvaror. Men många är nöjda precis som det är, vilket är ett gott betyg för våra inredningsval.

Stora uteplatser och breda balkonger skapar villakänsla

Lägenheterna är planerade för att ta vara på Ölandsljuset och det naturnära läget. Radhusen får stora glaspartier vid entrén. I lägenhetshusen är vardagsrummen fönstersatta över nästan hela bredden, och gavelfyrorna har fått burspråk som skapar en ljus matplats. Flera av lägenheterna bjuder dessutom på genomgångsljus. Stora uteplatser och breda balkonger skapar villakänsla och leder tankarna till en trädgårdsstad.

Även tillgänglighet har prioriterats högt vid utformningen av kvarteret. För bilen ingår en ställplats i carportlängan nära husen. Radhusen byggs i markplan. Trevåningshuset är försett med hiss, allt för att möjliggöra en bekväm vardag för olika generationer.

Läs mer och anmäl ditt intresse här

Två skolor och en förskola på gångavstånd

I takt med alla nybyggnationer har värdefulla samhällsfunktioner vuxit fram i Björnhovda. Bosätter man sig i Brf Solstrimman får man Smaragdskolan och Färjestadens högstadium på gång- eller cykelavstånd. Bärnstenens förskola med sin stora gröna utemiljö ligger bokstavligen runt hörnet.

När vi strosar i området möter vi en pappa med två flickor som flyger fram på sina sparkcyklar. Vi stannar dem för att fråga hur det är att bo här.

– Vi stormtrivs hela familjen! Allt är så nära, det är oerhört smidigt. När jag var barn tog jag mig till skolan på egen hand och det var helt självklart. Idag kan mina barn göra detsamma och det känns väldigt bra. Fast just nu är vi på väg till parkouren tillsammans eftersom vi allihopa tycker det är kul.

Aktiviteter och idrott för hela familjen

Just sport- och fritidsmöjligheterna är något som lockar många till den nya delen av Färjestaden. Parkouren visar sig vara ett populärt inslag i Färjeparken, ett aktivitetsområde med lekplats, hinderbana, skateboardpark, multiarena, padel och utegym. Det ligger några gångminuter från Brf Solstrimman, och här finns också Färjehallen där det spelas tennis, badminton, volleyboll och innebandy.

– Alla pratar om livspusslet, men ofta handlar det om avstånd och transporter, förklarar Erika Dahlström. Det här läget gör verkligen skillnad för familjer, barnen kan ha hela sin skolgång i samma område och röra sig tryggt mellan hemmet och aktiviteterna. Att förskolan ligger så nära underlättar också enormt.

Även annan service finns inom räckhåll, till exempel hälsocentralen. Och så kan man snabbt sticka ner till Ölands köpcentrum för att handla eller till stranden för att ta sig ett dopp.

Vi åker tillbaka till hamnen där kvällssolen nu speglas i fönstren. Det är full fart på minigolfen, och på uteserveringarna har vinglasen kommit fram.  

– Det är knappt man vill åka härifrån, säger Erika Dahlström och ler. Färjestaden kan konsten att växa med bibehållen ö-känsla. Det känns otroligt bra att vi med Brf Solstrimman bidrar till att ännu fler hittar sin nya plats i livet här.

Läs mer och anmäl ditt intresse här