Hemma hos lilla familjen i Hovmantorp

Välkomna till kvarteret Udden i Hovmantorp, mitt inne i de småländska skogarna och med sjön som närmsta granne. Första gången vi besökte Hanna och Pontus var det sommar, träden stod i blom och de hade nyligen flyttat in i sin nyproducerade bostad om 74 kvadratmeter på ett plan. När Hanna nu tar emot oss har det gått några månader och i stället för en fikastund på den härliga uteplatsen med utsikt mot vattnet, tar vi en varm kopp kaffe i det ombonade köket och ser ut över snön som nu täcker gräsmattan.

I Januari 2020, mitt under Corona lock-down, träffades Hanna och Pontus på den populära dejting-appen Tinder. Något som Hanna nästan tycker är lite genant att erkänna, men vid det här laget var det å andra sidan inte så enkelt att hitta andra naturliga sätt att mötas på. Allt var stängt och restriktionerna gjorde sociala möten begränsade. Den första tiden tillsammans blev speciell för paret. I stället för att ses på restaurang, café eller med vänner fick de kasta sig in i varandras vardagsliv och ses på hemmaplan.

Det blev väldigt många promenader runt sjön den vintern, skrattar Hanna.

Men uppenbarligen fungerade vardagen tillsammans för Pontus och Hanna, för efter det har saker och ting gått snabbt. Numera är de tre personer i hushållet då de välkomnat Alicia, nu 14 månader, till familjen. I samband med att de plussade på stickan och insåg att de skulle bli föräldrar, fick de också nys om GBJ Byggs projekt Udden i Hovmantorp. Vid det laget hade de flyttat ihop i Pontus dåvarande boende men kände att det var dags för något nytt.

Vi kände redan till området och tomten men den allmänna uppfattningen i samhället var ganska skeptisk, berättar Hanna. Den allmänna uppfattningen var att det var gammal sumpmark och att området stått orört så länge utan att någon varit intresserad. Skulle det verkligen bli något bra att bo där? Men vi var ändå nyfikna och kontaktade Åsa på GBJ Bygg. Hon visade oss runt på tomten och väldigt snabbt insåg vi att läget var precis det vi önskat, vi ville båda bo vid vattnet. Efter lite betänketid hördes vi igen och då fanns det bara två lägenheter kvar vilket gjorde oss lite stressade. Vi tog väldigt snabbt ett beslut då, vi slår till – vi tar den!

Tidigare hade Hanna och Pontus bott i hyreslägenhet och hos privat hyresvärd, så att ta klivet in på bostadsmarknaden för första gången innebar en hel del nya funderingar

-Jag var dåligt påläst och hade bara hyrt boenden tidigare, säger Hanna. Att ta ett stort bostadslån kändes läskigt och vi tog mycket hjälp av familjen och såklart banken för att förstå hur allting fungerar. Och att vi just då blivit gravida med Alicia stressade oss lite också, hur skulle vi ha råd när en av oss dessutom skulle vara hemma på föräldraledighet? Den tanken skrämde oss mycket.

 

 

 

Nu när paret hunnit bo ett tag i sin nya lägenhet, inser de dock att det rent ekonomiskt var ett bra beslut att köpa bostadsrätt.

– Med facit i hand hade vi inte behövt vara så rädda. Vår boendekostnad hamnar på en bra nivå för oss, säger Hanna. Hade vi exempelvis valt att flytta till en nybyggd hyreslägenhet vid stationen här i Hovmantorp hade den kostat oss ännu mer varje månad. Och trots att elräkningarna är mycket dyrare än vanligt just nu så är vi ändå väldigt förskonade tack vare att vi bor som vi gör.

Det dyker upp en hel del funderingar i samband med ett bostadsköp. Både Hanna och Pontus är förstagångs-köpare, så nu när vi hälsar på hemma hos dem, passar vi på att ställa några av de frågor vi vet att många funderar på i samband med sitt bostadsköp. Har de några erfarenheter att dela med sig av? 

Ni har tidigare hyrt ert boende, tycker ni det är stor skillnad att bo i en nyproducerad lägenhet?

– Det känns såklart speciellt och lite lyxigt. Vi har bara bott i gamla lägenheter tidigare. I den vi bodde i strax innan vi flyttade hit, var det hål precis överallt i väggarna efter tidigare hyresgäster. Nu har vi bott här i flera månader och det känns nästan löjligt att erkänna att tavlorna fortfarande inte är upphängda – för ingen av oss vill sätta den första spiken och göra hål i de nya fina väggarna, skrattar Hanna.

Ni fick möjlighet att göra en hel del inredningsval till er lägenhet. Nu när ni flyttat in och bott ett tag, är det någonting ni hade gjort annorlunda?

 – Tillvalen skulle göras sommaren innan inflytt. Det var supervarmt och jag var jättegravid och kände bara – Pontus, välj vad du vill, haha! Den vanliga Hanna hade nog behövt gå tillbaka ett par gånger till butikerna för att välja då jag är lite velig, menar Hanna. Det enda jag kanske hade valt annorlunda så här i efterhand är en ljusare kulör i köket. Men å andra sidan blev det mycket bättre än vad jag kunde föreställa mig i butiken, det fina ljusinsläppet här i lägenheten gjorde sitt.

 

Det byggs fortfarande här på tomten, har det stört er någonting?

– Nej, inte särskilt. Vi bor en bit ifrån och har inte märkt av det så mycket. Innan vägen in till området och vår lägenhet asfalterades, så var det dock lite jobbigt att bara ha grusväg. Men vår kontakt Åsa på GBJ Bygg har varit väldigt bra på att informera oss under tiden och vi visste om från början att det skulle vara byggplats här i 1,5 år till efter att vi flyttat in. För oss har det inte varit något problem alls.

Hur trivs ni i ert nya bostadsområde?

– Väldigt bra, det känns lugnt och tryggt här. Det är i stort sett bara vi som är generation yngre och har små barn, så vi drar ner åldern rejält i området. Många av våra grannar är pensionärer som sålt sitt hus eller kanske flyttat tillbaka till Hovmantorp från annan ort, men vi uppfattar det som att de tycker det är kul även med yngre hushåll i föreningen och har bara varit positiva och välkomnande. Framöver hoppas vi på en lekplats eller annat trevligt på den gemensamma ytan, men vi får se om det är något som övriga i föreningen tycker är en bra idé och som något vi tillsammans kan satsa på. Vi tänker att vi skulle vilja engagera oss i bostadsrättsföreningen så att vi kan vara med och påverka, det känns viktigt.

Har ni någon gång ångrat att ni köpte det här boendet?

– Nej, verkligen inte. På riktigt så är vi så nöjda. Vi ville ha att boende på ett plan och för oss var det viktigt med egen gräsyta. Vi stod på oss när alla sade att det var sumpmark och var skeptiska till att bo så nära vattnet med barn. Nu känner vi oss så tacksamma att vi gjorde det! De flesta får ta tillbaka sina förutfattade meningar och säger i stället att de ångrar att de själva inte såg potentialen och köpte. Om vi tidigare blivit ifrågasatta för vårt beslut att köpa här, så möts vi numera bara hurrarop. Många säger att det påminner lite om ett typiskt amerikanskt bostadsområde. Vi märker att intresset här i Hovmantorp är stort. Vi ser ofta människor som promenerar och kör ett varv med bilen för att spana. Men så är det ju i ett litet samhälle, nyfikenheten är stor när något nytt händer.

Vad är det bästa med ert nya hem?

– Utsikten och närheten till vattnet, helt klart. Det är underbart att se alla som promenerar runt sjön längs strandpromenaden. Jag som är lite mörkrädd är glad att det är folk i rörelse hela tiden. Men vattnet är såklart också en osäkerhetsfaktor nu när vi har en liten Alicia i familjen. I takt med att hon blir större och framåt sommaren, kommer vi behöva tänka lite mer på det. Samtidigt älskar vi närheten till naturen och Pontus som är motor-intresserad bara längtar efter att det ska frysa och bli ordentlig is på sjön så att han kan köra ut med sin cross. Alicia kommer få hänga med framtiden, det vet jag är hans dröm. 

På tal om drömmar, har ni någon bostadsdröm för framtiden?

– Vi vill gärna leva villaliv och Pontus önskar sig ett garage där han kan pyssla med sina bilar. Vi drömmer om ett stort hus vid vattnet med egen brygga. Det finns faktiskt ett hus här i området som vi drömmer lite extra om att någon gång kunna köpa. Men nu har vi tagit ett första kliv in på bostadsmarknaden och det känns väldigt bra. Just nu har vi absolut inte bråttom härifrån, snarare så förstår vi inte hur vi någonsin ska kunna flytta härifrån.


Vill du veta mer om hur du också kan flytta till en nyproducerad bostadsrätt? Läs mer här