Hem där man trivs riktigt bra har ofta det där lilla extra när det kommer till inredningen. Oavsett vilken stil du har finns det en del saker att tänka lite extra på för att få till den där mysiga hemma-känslan.

Vi har träffat Amanda, som vid sidan om sitt vanliga arbete som förskollärare, jobbar som stylist för Fastighetsbyrån. Inredning har länge varit ett intresse och något som kommit naturligt för henne, men det var först för några år sedan som hon förstod att intresset skulle kunna bli något mer. Allt startade egentligen med ett konto på Instagram @roombyaj där hon lade upp foton från sitt eget boende och små inredningsprojekt hon pysslade med hemma. Längs vägen blev hon uppmärksammad av en mäklarbyrå och dit erbjuder hon idag styling-tjänster till byråns kunder. Kontot det fortsätter att växa och idag når hon nästan 7000 följare som inspireras av de mysiga interiörbilderna.

Som stylist jobbar Amanda väldigt mycket med privatpersoner som står inför en försäljning av sin bostad och vill ha hjälp att framhäva den på allra bästa sätt. Faktum är att en lyckad styling kan påverka slutpriset på en bostad och de flesta knep Amanda använder i sitt eget hem, är de samma som hon lämnar tips om till de kunder som ska sälja ett boende.

Inför en försäljning pratar jag ofta med kunden om vikten av att försöka göra hemmet tilltalande för så många som möjligt. Att lägga lite tid och energi på hur första intrycket känns när man kliver in i bostaden är väldigt viktig. Du vill ju att personen som kliver in på en visning ska bli förälskad i just din bostad och själv kunna se sig skapa ett hem där. Då är det bra att skala av, plocka bort alltför personliga saker och fundera på vad det är med bostaden man vill framhäva och visa upp.

Oavsett om du ska sälja en bostad, eller kanske bara vill få några idéer kring hur du kan förändra hemma, har vi bett Amanda dela med sig av sina bästa tips. Hur får man en bostad att se så där härligt inbjudande och hemtrevligt ut?

1. Utgå från en neutral bas

– Ofta vinner man mycket på att välja en neutral bas när man ska färgsätta sitt hem. Utifrån basen är det sen enkelt att i stället addera personliga detaljer och färger i själva inredningen för att skapa den känsla du vill åt. Med en grund som passar till det mesta blir det också mycket enklare att byta ut något om du tröttnar eller vill förändra. Gillar du färg brukar det vara en bra idé att välja en accentfärg och låta den skapa den röda tråden i rummet. Tänk gärna till en extra gång vid inköpen av större möbler och detaljer och gå inte alltid efter den senaste trenden, då blir din inredning tidlös och håller över lång tid.

2. Belysning

– Lampor och belysning är så mycket mer än funktion, de bidrar lika mycket till att sätta stämningen hemma och det är det många som glömmer bort. Ofta behöver du använda många fler ljuskällor än vad du tror, exempelvis behöver en taklampa kompletteras med mindre ljuspunkter på olika ställen i rummet för att skapa en riktigt härlig känsla och trevnad. Numera är utbudet stort av vackra lampor med roliga detaljer och utseenden, så se också dina lampor som en inredningsdetalj. Glöm heller inte bort ljusstakar och ljuslyktor av olika slag – tända ljus ger rummet den ultimata känslan av mys.

3. Textilier

– Gardiner, mattor, kuddar, sängkläder är grunden till att skapa en ombonad känsla hemma. Det är ofta en god investering att satsa på en stor matta till vardagsrummet där vi tillbringar mycket tid. Addera några kuddar i soffan tillsammans med en pläd så får du till en riktigt inbjudande känsla. Att matcha olika textilier med varandra blir ofta väldigt fint och blanda gärna olika texturer, exempelvis en slät kudde tillsammans med en med stora stickningar. Textilier är typiskt bra produkter som är enkla att byta ut om du är sugen på att testa en ny färg hemma eller om du bara vill ha en snabb förändring som inte behöver kosta alltför mycket.

4. Växter

– Att inreda med växter och blommor sätter ofta pricken över i och bidrar helt klart till att göra det mer hemtrevligt. I stället för att fylla dina vaser med köpta blommor, ge dig ut i naturen och plocka det du hittar! Pinnar, kvistar, strån, blommor. Varje årstid bjuder på vackra ting att njuta av inomhus. Få saker slår en knoppig körsbärskvist på våren och på hösten kan du med fördel plocka in en större kvist med vackra blad och sätta i en vas – det är precis lika fint som snittblommor från blomsteraffären.

5. Gruppera och skapa stilleben

– Prylar och inredningsdetaljer är roligt och det är de som sätter prägeln på ditt hem. Med dem kan du visa upp din personlighet och göra ditt hem till ditt. För att få till ett mer genomtänkt och effektfullt intryck är det ofta en god idé att gruppera dina föremål och skapa stilleben. Det kan annars lätt ge ett rörigt och obalanserat intryck om du placerar ut föremålen ett och ett. Kombinera hellre några stycken med varandra, 2-4 föremål som gärna får ha olika form, material och höjd. Ett trick är att samla de lite mindre föremålen ovanpå en hög med böcker, eller på ett fint fat för att hålla ihop ditt stilleben. Väldigt snyggt på ett soffbord eller en skänk!

Vill du veta mer om hur du också kan flytta till en nyproducerad bostadsrätt? Läs mer här