Så går det till

Att köpa en nyproducerad bostadsrätt

Vad händer egentligen från det att du hittat en bostad hos oss tills att du får nyckeln i handen och kan flytta in? Köpet av en helt nyproducerad bostad innefattar en rad hållplatser och både viktiga och roliga moment.

Här förklarar vi hur själva köpet går till, alla avtal du behöver hålla reda på och vad som händer steg för steg.

Steg 1: Anmäl ditt intresse


När du hittat ett område eller en bostad hos oss som du är intresserad av är det enkelt att göra en intresseanmälan för att få löpande information och senare en inbjudan till och information om försäljningsstart. Anmäl dig via formuläret på respektive projektsida här på vår hemsida eller kontakta vår ansvariga säljare/mäklare.

Det kostar ingenting att anmäla sig och du förbinder dig inte till någonting.

Steg 2: Boka din bostad


Vi träffar dig gärna för ett personligt möte och berättar mer ingående om projektet. Ofta erbjuds tomtvisningar för att du ska få en bättre känsla för platsen där vi ska bygga. Bestämmer du dig för att projektet passar dig och dina behov tecknar du ett bokningsavtal med oss på GBJ Bygg.

Bokningsavtalet innebär att du reserverar en specifik bostad i projektet under den första tiden som försäljningen pågår. Vid ett bokningsavtal betalar du 30 000 kr. Avtalet är inte bindande utan du kan i det här skedet välja att hoppa av. Väljer du att bryta bokningsavtalet återbetalas 20 000 kr till dig. 

Steg 3: Skriv förhandsavtal


När du hittat ett område eller en bostad hos oss som du är intresserad av är det enkelt att göra en intreNästa steg i processen är ett förhandsavtal. Det är ett bindande avtal mellan dig som köpare och bostadsrättsföreningen och innebär helt enkelt att du som köpare förbinder dig att köpa en nyproducerad bostadsrätt av föreningen. Vid tecknandet av detta avtal betalar du 70 000 kr i förskottsbetalning om du tidigare betalt en bokningsavgift.

Skriver du i stället förhandsavtal direkt, betalar du ett förskott om 100 000 kr. I detta läge behöver du ha säkerställt ett lånelöfte från din bank som intygar att du har möjlighet att köpa den aktuella bostaden

Steg 4: Välj din inredning


I din nya bostad ingår redan fina material och produkter av hög kvalitet, men för att du verkligen ska kunna göra din nya bostad mer personlig och till bara din, erbjuder vi alltid ett generöst utbud av tillval, en del mot pristillägg. Ta hjälp av oss och våra samarbetspartners för att förverkliga din bostadsdröm. Du får i god tid veta mer om hur det går till samt information om vad som är standard och tillval i just din bostad.

Gör du extra tillval faktureras dessa dig två månader innan tillträde. 

Steg 5: Vi bygger din bostad


Under tiden som vi bygger din bostad får du regelbundet uppdateringar kring vad som händer på bygget och hur det går med ditt nya hem.

Ett tag efter att vi satt spaden i marken och under tiden som din bostad byggs, erbjuder vi dessutom ofta byggplatsvisningar, både privata och gemensamma. Du får i och med detta möjlighet att följa byggnationen på närmre håll och vi fortsätter skapa nyfikenhet hos nya intressenter för att fortsätta hitta nya grannar till dig

Steg 6: Boka flyttbilen!


När du skriver förhandsavtal för ditt boende får du ett preliminärt datum för tillträde dvs. en ungefärlig tid då din bostad ska vara klar och du kan flytta in. Senast fyra månader före meddelas du det definitiva datumet för tillträde och du kan börja planera för din flytt på riktigt. 

Steg 7: Skriv upplåtelseavtal


När inflyttningen närmar sig skickar vi på GBJ Bygg in den ekonomiska planen för godkännande och registrering hos Bolagsverket. Först därefter tecknas upplåtelseavtal mellan dig och bostadsrättsföreningen. Detta sker vanligtvis ca två månader innan tillträde och i och med detta blir du också formellt medlem i bostadsrättsföreningen.

Ett tag efter att upplåtelseavtalet skrivits under och innan tillträdet, ska din slutlikvid för bostaden betalas. De 100 000kr du betalt i förskott i samband med förhandsavtalet, dras av på denna faktura.  

Steg 8: Din bostad besiktigas


Inför tillträdet genomförs en besiktning av din nya bostad för att säkerställa att den byggts enligt gällande normer och regler. Besiktningen utförs av en oberoende besiktningsman och du som köpare inbjuds att delta.

Beroende på hur det ser ut på byggarbetsplatsen erbjuder vi dig innan besiktningen ett lägenhetsbesök tillsammans med oss. Du får då möjlighet att få en förhandskik av din nya, fina bostad. 

Steg 9: Dags att flytta in!


Den stora dagen är äntligen här! Vi finns på plats för att välkomna dig till ditt nya hem och hjälper dig med svar på eventuella frågor. När du hämtar dina nycklar har du med dig ett kvitto från banken som intygar att den slutliga summan för din bostad är betald.

Nu kan du göra dig hemmastadd och njuta av din nya bostad. 

Steg 10: Bo tryggt


I samband med att du flyttar in får du tillgång till en app eller hemsida för din bostadsrättsförening där du enkelt hittar mycket bra-att-ha. Information, guider och instruktioner som rör din bostad men också telefonnummer till din fastighetsförvaltare och information om hur du anmäler eventuella fel eller problem som uppstår i bostaden. 

Steg 11: Vi kontrollerar din bostad…igen!


När du hunnit bo in dig i ditt nya hem i ca tre månader, bokar vi på GBJ Bygg in en efterkontroll tillsammans med en oberoende besiktningsman. Vid detta tillfälle kontrolleras att de eventuella anmärkningar som gjorts vid slutbesiktningen är åtgärdade samt om nya reklamationer inkommit från dig som boende.

Ytterligare besiktning görs efter två år, styrelsen i din bostadsrättsförening kallar till denna. 

Steg 12: Vi tackar för oss


Vi på GBJ Bygg bildar bostadsföreningen och sätter samman den första styrelsen, en så kallad byggande styrelse. Ett tag efter att du tillträtt, vanligtvis ca tre månader, kallar vi till en extra föreningsstämma där en ny styrelse väljs och röstas fram av er som nu bor i föreningen. Det är denna styrelse som sedan driver föreningen vidare och vi på GBJ bygg tackar för oss.