Massivträsatsning gav nominering till årets träbyggnadspris i Växjö

Kvarteret Geologen vid Trummens strand i Växjö är nominerat till årets träbyggnadspris i Växjö kommun. Urvalsjuryn uppskattade den konsekvent genomförda kvartersbildningen som är genomgående präglad av trämaterialet, och där radikala grepp gav en arkitektur som låter en majoritet av de 144 bostäderna ta del av sjöutsikten. Bakom bygget ligger Växjöföretaget GBJ Bygg som de senaste åren har gjort sig ett namn inom bostadsbyggnation i massivträ.

Kvarteret Geologen består av 6 huskroppar i olika höjd som slutar sig kring en gemensam innergård med umgängesytor. De tre högsta husen har 8 våningar och är vända mot sjön. Hela ensemblen är byggt av korslimmat massivträ. Just trä som byggnadsmaterial var ett krav från kommunens sida för området. Ett krav som GBJ Bygg gärna hörsammade.

– Vi hade redan byggt ett stort antal bostäder i massivträ och på så sätt bevisat att vi brinner för och behärskar materialet, säger Catharina Lundin Haglund, adminis­trativt ansvarig på GBJ Bygg. Bland annat finns kvarteret Vallen och kvarteret Strandsnäckan i Växjö på vår meritlista, vars rykte har spridit sig ända till Japan. Dessutom har vi byggt stort i massivträ i Jönköpings nya stadsdel Kungsängen.

Som byggnadsmaterial valdes CLT från Stora Ensos produktionsanläggning i Österrike. CLT betyder Cross Laminated Timber (korslimmat massivträ) och tillverkas av minst tre skikt korsvis limmade enkelskiktskivor. Allt virke är PEFC-certifierat vilket betyder att det kommer från ett hållbart skogsbruk.

Till bygget av Geologens stomme gick 6 300 kubikmeter massivträ åt. De prefabricerade elementen anlände till byggarbetsplatsen med tåg, något som ytterligare förbättrade materialets positiva klimatbalans.

– CLT är helt överlägset när det kommer till ekologi. Det är förnybart och kan återvinnas till 100 %. En kubikmeter massivträ lagrar 675 kg koldioxid och minskar därmed utsläppen av växthusgaser. Dessutom väger CLT mindre än konventionella byggmaterial vilket gör transporten mindre energikrävande, förklarar Catharina Lundin Haglund.

Ett ledord vid gestaltningen var att låta träet vara synligt. Fasaden är klädd i cederträ, och det finns tydliga inslag av trä både på balkongerna och inne i lägenheterna.

Husen är ritade av arkitektbolaget FOJAB som antog utmaningen att utvinna det mesta av det attraktiva sjöläget.

– Tongivande för utformning­en har varit att så många som möjligt ska få utsikt över sjön. För att nå detta mål kapade man delar av fasaden. Resultatet blev att 70 procent av lägenheterna nu har sjöutsikt, berättar projektledare Henrik Berg på GBJ Bygg.

Tack vare det konsekventa genomförandet och den djärva arkitekturen blev kvarteret Geologen ett nytt landmärke för Växjö.

– Vi är väldigt stolta över nomineringen, säger Catharina Lundin Haglund. Vi tycker om att bygga med massivträ, och att vara en av tre finalister till träbyggnadspriset ser vi som en fin uppskattning av det vi gör här i Växjö kommun.

Om träbyggnadspriset

Träbyggnadspris delas ut av Växjö kommun. Det ska gå till en eller flera aktörer inom akademi, näringsliv eller offentlig sektor och ska avse en särskilt god prestation inom byggnation, ingenjörskonst, teknisk innovation eller närliggande insatser med fokus på träbyggandet och god arkitektur. År 2019 delas träbyggnadspriset ut för andra gången. De tre nominerade är kvarteret Geologen, Arkitektbolaget och forskningsprojektet “Höga hus i trä”.

Fakta Geologen

Omfattning: 6 hus med 144 bostadsrätter och en förskola
Höjd: 5-8 våningar
Material: Korslimmat massivträ
Byggstart: Hösten 2016
Färdigställande: Sista etappen blir klar i november 2019
Arkitekt: FOJAB AB
Entreprenör: GBJ Bygg AB

Presskontakt:
Catharina Lundin Haglund
Tel: 0709-14 80 55
E-post: catharina@gbjbygg.se


Pressbilder

Ange Fotograf: Anders Bergön vid användning av bilderna.
Klicka på bilderna för att ladda ner dem i större storlek.
Önskas högre upplösning kontakta: martin.ivarsson@gbjbygg.se