Byggstart för två unika femvånings bostadshus i Ödåkra

Nu startar bygget av kvarteret Gläntan, två unika flerbostadshus i fem våningar i Ödåkra utanför Helsingborg. De nya husen byggs vid Plutogatan och omfattar totalt 36 lägenheter om tre respektive fyra rum och kök. Bostadsrätterna är mellan 70 och 108 kvadratmeter och vänder sig till familjer, unga och äldre. Varje lägenhet får en egen balkong eller uteplats. För bilarna byggs ett underjordiskt garage och parkeringsdäck i två plan. Kvarteret Gläntan ligger på gångavstånd från Väla köpcentrum.

Inspirationen till husen kommer från den kände holländska konstnären Piet Mondrian och hans geometriska målningar. Arkitekturen bygger på rutor som skapar spännande mönster, liksom balkongernas lekfulla placering och färgsättning. Även i trapphuset kommer Piet Mondrians mönster tillbaka.

För GBJ är kvarteret Gläntan ett i raden av småskaliga bostadsprojekt runtom i södra Sverige. Företaget har specialiserat sig på specialritade kvarter som bäddas in i den befintliga miljön. Projektledare Per Sandberg betonar vikten av en tilltalande arkitektur som är anpassad till platsen.

– Vi vill bygga bostäder som samspelar med omgivningen, för att projektet ska kunna välkomnas och upplevas som mervärde också av invånare som redan bor i området. Här i Ödåkra är det mest låg villabebyggelse, så våra hus kommer att sticka ut och tillföra lyxig apartmentkaraktär med sina utskjutande balkonger och stora takterrasser.

Femvåningshusen blir de första i sitt slag i Ödåkra, efter att GBJ:s idé för området vann kommunens markanvisningstävling. Utöver den attraktiva arkitekturen hoppas man att även läget och de utmärkta kommunikationsmöjligheterna ska tilltala många som går i flyttankar.

Ödåkra ligger en mil från Helsingborgs centrum. Orten växte ursprungligen fram kring den numera nedlagda spritförädlingsfabriken och är idag en populär villaförort till Helsingborg. Redan 1884 knöts Ödåkra an till Skåne-Hallands järnväg med ett eget stationshus. Idag är det Pågatågen som gör att boende i Ödåkra smidigt kan pendla till Helsingborg och Malmö samt norrut mot Ängelholm.

Projektet Gläntan har planerad inflyttning vintern 2019/2020.

Presskontakt:

Per Sandberg
Tel. 0709-560615
per.sandberg@gbjbygg.se


PRESSBILDER

Klicka på bilderna för att ladda ner i högupplöst version.